Llectura del fallo del concurs de llibrets de falla

SE CELEBRA LA GALA DE LLECTURA DEL FALLO DEL CONCURS DE LLIBRETS DE FALLA QUE DES DE 1903 ORGANISA LO RAT PENAT

El restaurant del Museu del Gremi d’Artistes Fallers acollirà este multitudinari acte

Lo Rat Penat felicita a les falles per la massiva participació en un concurs centenari que forma part de la declaració de la festa de les Falles com a Patrimoni de l’Humanitat

La centenària entitat cultural valenciana celebrarà demà, dia 5 de març l’acte de llectura del fallo del Concurs de Llibrets de falla en el restaurant del Museu del Gremi d’Artistes Fallers. Un concurs que Lo Rat Penat organisa des de 1903, i que continua alcançant grans èxits de participació, en més de 300 llibrets optant als premis de les diferents categories.

Acabat el sopar –conegut entre els poetes festius com “dels gavinets llarcs”, per l’extrema competència que suscita entre ells la consecució dels premis més importants–, començarà l’acte de llectura del fallo del concurs. L’acte estarà presidit per la Fallera Major de Valéncia, Consuelo Llobell, i per la Regina dels Jocs Florals, Maria Chaqués Vöhringer.

A esta multitudinària gala han confirmat l’assistència més de 300 comensals, als que s’afegiran decenes de fallers més que acodiran en acabar el sopar per a sentir en directe la llectura del fallo del jurat.

En l’acte s’entregarà el tradicional “Plat de Glòria” en el que Lo Rat Penat premia al poeta que guanye el premi extraordinari “Bernat i Baldoví”, màxim guardó del concurs.

El president de Lo Rat Penat, Enric Esteve ha declarat “… nos ompli d’orgull eixa confiança del món faller en la nostra institució cultural, que des de la seua fundació en 1878 té com a objectius la defensa, promoció, ensenyança i difusió de la llengua, cultura i tradicions valencianes. Este concurs s’ha convertit, a lo llarc de més de cent anys, en el referent de la lliteratura festiva en Llengua Valenciana, i forma part de la declaració de les Falles com a Patrimoni de l’Humanitat”.

Lo Rat Penat sempre ha estat al costat de les Falles i dels fallers. Ya a finals del sigle XIX era la societat Lo Rat Penat la que premiava a les millors falles.

Entre els aspectes a protegir que figuren en l’expedient de la declaració la UNESCO de la festa de les Falles com a Patrimoni Immaterial de l’Humanitat, se fa menció expressa a la llabor de Lo Rat Penat en la celebració d’este Concurs de Llibrets que potencia la lliteratura satírica en llengua valenciana.

Autor entrada: hablemosdefallas