Les Lletres Falleres ja tenen guanyadors per al 2015

Carsí (Falla Sant Gregori de Torrent), Bolufer (Corea de Gandia), Quiles (La Victòria de Sagunt), Tortosa (Juan Ramón Jiménez de Xàtiva), Falla El Forn d’Alzira, Carsí i Heredia (Falla Castellfabib de València) i Olga Salguero són els guardonats

https://lh3.googleusercontent.com/-jeM98iWQM5Q/VTKjaVqru-I/AAAAAAAGEU8/ztGWwAMyQ9E/s575/guanyadors%2520Lletres%2520Falleres%25202015.png

Les comissions i entitats convocants dels set premis que integren la Plataforma Lletres Falleres han donat a conèixer els noms dels autors i comissions guanyadors de l’edició de 2015 durant la festa celebrada a l’Auditori Mario Monreal de Sagunt, que va reunir unes 300 persones del món de la festa fallera de tota la Comunitat Valenciana.

Lletres Falleres és una entitat que agrupa diferents col·lectius fallers de la Comunitat Valenciana (tant del cap i casal com de diferents poblacions) amb dos objectius principals: reconéixer la labor tant de les comissions com dels autors per dotar de contingut i dignificar els llibrets de falla, i alhora donar suport a l’ús del valencià com a llengua en la qual històricament s’han expressat els llibrets de falla.

Els guanyadors han sigut els següents:
Premi Soler i Godes, convocat per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), al millor article publicat en un llibret de l’Horta, al treball titulat “Falles, disseny i interdisciplina”, de José Francisco Carsí, publicat en el llibret de la Falla Sant Gregori de Torrent.

Premi Malva, convocat per la comissió La Malva d’Alzira, a la millor poesia satírica, concedit al poema titulat “La platja de l’esperança”, de Salvador Bolufer Femenia, publicat en el llibret de la falla Sagrada Família-Corea de Gandia.

Premi Emili Llueca, convocat per l’associació cultural Penya El Mocador, al millor assaig sobre falles o cultura popular publicat en un llibret de la comarca del Camp de Morvedre, al treball titulat “La falla que embarcà a Port de Sagunt per a ser cremada al País Basc”, de Paco Quiles Tudón, publicat en el llibret de la Falla La Victòria del Port de Sagunt.

Premi Mocador, convocat per l’associació cultural Penya El Mocador, al millor assaig sobre falles o cultura popular publicat en un llibret de la Comunitat Valenciana, al treball titulat “Artistes fallers de Xàtiva.

Recapitulació i nous esbrinaments (I)”, de Rafael Tortosa García, publicat en el llibret de la Falla Juan Ramón Jiménez de Xàtiva.

Premi Mestre Ortifus, convocat per l’associació Amics del Mestre Ortifus, a la millor portada, concedit a la proposta de José Francisco Carsí i Roberto Heredia per al llibret de la Falla Castellfabib de València.

Premi Mestre Ortifus, convocat per l’associació Amics del Mestre Ortifus, per a reconèixer la coherència temàtica del llibret, al contingut presentat per la Falla El Forn d’Alzira.

Premi #*PLF 15, convocat per Malalt de Falles, a la millor piulada satiricofallera, per a Olga Salguero, pel seu piulit:
—President, enguany tenim diners!
—Cassalla!
—Cassalla!
—Paelles!
—Paelles!
—Pagarem a l’artista!
—President… no cal exagerar.

Entre les personalitats que van entregar els premis figuren Josep Antoni Fluixà (Fundació Bromera), integrants del Club de Gimnàstica Rítmica de Sagunt (campiones d’Espanya de l’especialitat), el mestre Ortifus, el guionista i escriptor faller Quino Puig, els components del grup de teatre Passió per Sagunt, el promotor cultural Lluís Planes (de l’empresa Pollos Planes) i el president de Lletres Falleres, Hugo Morte

En un ambient lúdic, musical i solidari, els més de 300 assistents a esta festa van aportar cadascun almenys un quilo d’aliments no peribles que han sigut donats al Centre Solidari d’Aliments de Sagunt perquè els repartisca entre les persones que més han patit els efectes perversos de la crisi econòmica (desocupació, desnonaments, pobresa, exclusió social…).

Esta quarta edició de la festa dels Lletres Falleres, la primera que se celebra fora del cap i casal, ha sigut presentada pels actors saguntins Paqui Rondán i Toni Llorens, que van conduir una amena i divertida gala en la qual el Grup Passió per Sagunt s’encarregà de l’animació i d’una proposta teatral que va anar donant pas als diferents premis al llarg de la gala.

El cantautor Carles Gener i els germans Caballer van ser els encarregats, amb les seus respectives actuacions, de la part musical. La festa d’enguany també ha tingut un record per al poeta Carles Salvador, l’escriptor de l’any de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb la lectura d’alguns dels seus poemes de tema faller.

En l’organització d’esta festa solidària i fallera, Lletres Falleres ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament de Sagunt i de l’empresa Pollos Planes, i amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València.

Autor entrada: hablemosdefallas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *