Lo Rat Penat celebrarà els CXXVIII Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia

La dama valenciana Amparo Vicent García serà proclamada Regina del certamen en la cerimònia que tindrà lloc el pròxim dia 20 de giner, divendres, a les 22 h. en el Teatre Principal, i en la que actuarà de Mantenedor el professor i escritor Fernando Millán.

La Banda Municipal de Valéncia oferirà un concert extraordinari.

Valéncia, 17-01-2012. L’associació cultural Lo Rat Penat celebrarà el pròxim divendres 20 de giner la CXXVIII edició dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia. L’acte tindrà lloc en el Teatre Principal de la capital valenciana a partir de les 22 h.

Amparo Vicent serà la protagonista d’esta nova edició del certamen lliterari en llengua valenciana, en ocupar la Cadira d’Or dels Jocs Florals. Amparo, és filla de la coneguda família d’editors valencians, Vicent García Editors, reconeguts per la recuperació en magnífiques edicions facsímils dels llibres històrics del Regne de Valénca, com Els Furs, El Consolat del Mar, etc. Llicenciada en Psicologia per l’Universitat de Valéncia, està casada i és mare de dos chiquetes.

Amparo ha declarat “… per a mi supon un orgull i una satisfacció com a valenciana que hagen pensat en mi per a ser la Regina dels Jocs Florals, perque des de chicoteta mos pares m’han ensenyat i m’han transmés l’estima i  l’amor per la nostra terra i per la nostra cultura. Des de ben menuda, per la llabor editorial de la meua família, vaig conéixer el grans llibres de l’época foral del Regne de Valéncia i l’apreci per l’història del nostre poble. Per això, com a filla de Valéncia, ser la Regina dels Jocs Florals té per a mi unes connotacions plenes d’emotivitat. Estic molt agraïda a Lo Rat Penat per haver-me oferit este honor i este privilegi de ser la Regina en la gran nit de les lletres i de la cultura valenciana”.

El Mantenedor d’esta edició serà el professor i escritor FERNANDO MILLÁN SÁNCHEZ, qui pronunciarà un discurs basat en la Fe, la Pàtria i l’Amor, d’acort en els antics arrels dels Jocs Florals.
Fernando Millán ha eixercit de professor, és vicepresident de l’Associació Vicent Blasco Ibáñez, fon tinent d’alcalde de la ciutat de Valéncia, regidor i diputat provincial, i ha publicat diversos llibres, tant de política com de temes d’història i cultura valenciana, aixina com artículs en la prensa valenciana, sent actualment el director de l’Aula d’Història de Lo Rat Penat.

El càrrec de Mantenedor està reservat a personalitats de la societat que destaquen en els seus respectius camps de treball. En els últims anys han segut Manenedors, el juge de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón; l’actual arquebisbe de Saragossa, monsenyor Manuel Ureña; Alfonso Grau Alonso, ler. Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Valéncia, Vicent Farnós de los Santos, Director de Castelló Cultural, Vicente Garrido Mayol, President del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, l’escritor i periodiste César Vidal, l’escritor Antonio Gala, la periodista Paloma Gómez i Andrés Amorós en l’última edició. A lo llarc de l’història del certamen han ocupat la trona del Mantenedor diverses personalitats de la cultura, les arts, la ciència o la política valencianes i espanyoles.

El pintor valencià JOSÉ Mª FAYOS ha realisat el retrat d’Amparo Vicent, com a CXXVIII Regina dels Jocs Florals que passarà a formar part de la Pinacoteca de la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes i que serà presentat en el Teatre Principal la mateixa nit dels Jocs Flrorals.

En la primera part de l’acte la Banda Municipal de Valéncia, baix la direcció de José Miguel Micó Castellano oferirà un concert extraordinari en temes de Josep Serrano, Leopolt Magenti i Pascual Marquina, i posteriorment posarà música a la cerimònia dels Jocs Florals.

En la segona part de l’acte i com és tradicional, es farà públic el nom del poeta guanyador de la Flor Natural aixina com els dels premiats en la Viola d’Or i l’Englantina d’Or, pilars bàsics de la poesia jocfloralesca de la Fe, Pàtria i Amor.  Igualment es donaran a conéixer els treballs i autors que han conseguit fer-se en els diferents premis tant ordinaris com extraordinaris d’esta convocatòria, com el premi d’investigació patrocinat per l’Ajuntament de Valéncia, el d’Ensaig de la Diputació de Valéncia, Teatre, Poesia Festiva, etc…

El president de Lo Rat Penat, ENRIC ESTEVE I MOLLÀ, obrirà esta edició en el seu parlament de benvinguda a la gala de les lletres valencianes. Seguidament el Secretari General donarà llectura a l’acta del jurat, moment en el qual el President dels Jocs Florals obrirà la plica fent públic el nom del poeta guanyador de la Flor Natural, qui tindrà l’honor d’acompanyar a AMPARO VICENT GARCÍA a la Cadira d’Or, a on serà proclamada CXXVIII Regina dels Jocs Florals junt a les Dames de la seua Cort d’Amor, formada per:

ANA  GRAU VICENT, ELVIRA LUIS GIMENO, SONIA NAVAS VIDAL, Mª JOSÉ CHOVER VIDAL, MAGDALENA DOMOSLAWSKA i BELÉN ABAD ESTELLÉS.

La cerimònia es tancarà en l’interpretació de l’Himne Valencià.

Els Jocs Florals són un certamen poètic, lliterari i d’investigació que foren instaurats per la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes en 1879, durant la Renaixença. L’objectiu era i és enaltir la llengua valenciana, així com fomentar l’estudi de l’història i la cultura del Regne de Valéncia.

 

Autor entrada: hablemosdefallas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *