Jesús Peris elegit nou president de l’ADEF

AdefJesús Peris, faller i professor universitari, ha sigut elegit per unanimitat president de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) en substitució de Gil-Manuel Hernández Martí, el qual va presentar la seua renúncia al càrrec després de deu anys al capdavant de l’entitat.

Amb una llarga trajectòria com a membre de l’ADEF, Jesús Peris, que encapçalava l’única candidatura presentada, és en l’actualitat coordinador de Literatura dels Programes d’Estudis Hispànics de la Universitat de Virginia (Estats Units) a València i professor associat del Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València.

És autor de diversos treballs col·lectius sobre la festa de les Falles, com ara la Guia del Museu Faller de València o l’estudi de l’edició facsímil de la revista Pensat i Fet. Recentment ha publicat el treball “La festa popular com a patrimoni” en l’últim número de la Revista d’Estudis Fallers.

També és autor de diversos llibres, com ara La construcción de un imaginario nacional i “Gauchos en el mundo del 80, així com un dels coordinadors del volum Literatura e imaginarios sociales. Actualment està en impremta El vuelo de Altazor, un manual de literatura llatinoamericana per a estudiants nord-americans. Ha sigut també coordinador del Programa d’Estudis Hispànics d’Earlham College a València, que incloïa un treball de camp dels estudiants sobre les Falles.

 

En la faceta fallera destaca la seua pertinença a la comissió de Ripalda-Beneficència-Sant Ramon, de la qual ha sigut president (en els anys 2005 i 2006), i la seua col·laboració en la fundació de la Federació de Falles amb Especial Enginy i Gràcia.

Com a membres de la nova junta directiva de l’ADEF van ser elegits Josep Lluís Marín (secretari), Javier Mozas (vicesecretari) i Paco Pellicer (tresorer), així com una desena de vocals com a responsables de les diferents àrees de treball en què està organitzada l’associació.

L’elecció de Jesús Peris, de 40 anys i doctor en filologia hispànica per la Universitat de València, es va produir durant una assemblea de l’ADEF en la que, prèviament a la votació, Gil-Manuel Hernández va fer un balanç de l’activitat exercida en l’última dècada, destacant tant l’activitat investigadora com la col·laboració mantinguda amb les institucions per a dur a terme projectes sobre diferents aspectes de la festa fallera.

Entre les principals iniciatives portades a cap en els últims anys, que culminen un cicle de treball i que resumixen l’ideari de l’associació, Hernández i Martí va citar l’edició anual de la Revista d’Estudis Fallers (REF), la redacció del catàleg del Museu Faller (2001-2005), les jornades Les Falles, a La Nau (amb convocatòries des de l’any 2005), les dos exposicions en la Universitat Politècnica de València sobre art i tecnologia en les falles  (Falles i art: 40 anys transitant per la frontera, 2008, i La falla, un artefacte tecnològic, 2010) i l’edició facsímil de la històrica revista Pensat i Fet (2012).

Després de la seua elecció com a president, Jesús Peris va subratllar la voluntat de reforçar en els pròxims anys el treball acadèmic de l’ADEF amb nous projectes d’investigació històrica, culminar la conversió de la REF com a revista científica homologable a altres publicacions espanyoles i internacionals  de diferents disciplines científiques i continuar amb les converses Les Falles, a la Nau per contribuir a una major aproximació entre les falles i el món universitari.

Una altra faceta a què es prestarà especial atenció en esta nova etapa és la promoció de l’activitat cultural i literària en els llibrets de falla a través dels Premis de les Lletres Falleres, una plataforma en què, a més de l’ADEF (amb el premi Soler i Godes per a articles), participen les comissions la Malva d’Alzira (premi de poesia satírica), el Mocador de Sagunt (premis d’assajos sobre falles i cultura popular de la Comunitat Valenciana i del Camp de Morvedre) i Borrull-Socors de València (premis Mestre Ortifus a la temàtica i portada d’un llibret), a mes del premi #plf12 al millor text satíric faller breu publicat en Facebook, Twiter o Google+.

 

 

Autor entrada: hablemosdefallas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *