Un any més, es publica en les dates tradicionals de celebració de la festa
La Revista d’Estudis Fallers de 2021 ix al carrer dedicada a les “Falles pandèmiques”
Un any més, la Revista d’Estudis Fallers. Quaderns d’investigació social de la festa està disponible per a totes aquelles persones interessades a apropar-se a l’anàlisi i investigació de la festa de les Falles però, també, d’altres festivitats.
L’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), editora de la revista, compleix així amb el seu compromís d’oferir en les dates falleres un espai per a la reflexió i anàlisi crítica de la festa. “Enguany, malgrat la situació de no celebració de les Falles, consideràvem interessant que la revista isquera en estes dates, encara que la seua lectura és atemporal i té vigència inclús una vegada passades les Falles”, indica Ricard Català, president de l’ADEF.
La revista, que fa el seu número vint-i-sis i enguany està dirigida per José Martínez Tormo i Javier Mozas Hernando, compta amb les seues seccions habituals: reflexions, materials d’estudi, estudis i ressenyes, en les quals han escrit un total d’onze homes i deu dones tractant diferents aspectes de la festa des de vessants i perspectives multidisciplinars.
Les reflexions de la revista estan dedicades, com no podia ser d’una altra manera, a la situació en què es troben les Falles arran de la pandèmia. Un article col·lectiu de l’Associació d’Estudis Fallers fa un repàs, des de la perspectiva de l’anàlisi crítica, al calendari, informacions, reaccions i accions viscudes durant estos mesos de pandèmia arran de la cancel·lació de les Falles 2020. I Ivan Esbrí Andrés fa el mateix des de la perspectiva de tot allò viscut pels artistes fallers.
La secció de ‹‹Reflexions›› es completa amb articles de les persones que van participar en les darreres converses Les Falles, a la Nau, que es celebraren online amb el títol Falles pandèmiques i que recolliren l’anàlisi dels efectes de la cancel·lació en els diversos sectors vinculats directament o indirecta amb la celebració de les Falles.
La part dedicada als ‹‹Materials d’Estudi›› recull articles sobre les Falles com a recurs d’ensenyament en les diferents etapes formatives (Manuel Muñoz), una descripció literària de les falles del segle XIX (Carles Barquero), la història de la Junta Local Faller a de Sagunt (Albert Llueca) o la raó de ser de les darreres falles plantades en la Punta (Ricard Balanzà i Alberto Ferrer).
El conjunt de treballs ja finalitzats, que ocupa la secció ‹‹Estudis››, inclou alguns resultats del projecte Museus per la Salut. Records de la Festa dut a terme al Museu Faller amb persones amb alzhèimer (Rosa Baños, Ernestina Etchemendy, Macarena Espinoza i Elena Rocher), un estudi sobre la conservació d’estendards i senyeres (Estefania Andújar) i les similituds entre l’escultura policromada i el ninot de falla (Natalia Sanz).
La revista la completa l’apartat de ressenyes, que analitza les principals publicacions que, sobre la festa, s’han editat en l’any immediatament anterior a la publicació de la Revista.
Ricard Català es felicita per la publicació d’un nou número de la revista i afirma que “malgrat la situació que estem vivint hem pogut editar una revista molt digna que, malauradament no podrem presentar físicament”. Respecte a esta falta de presentació presencial ha afirmat que “hem preparat uns vídeos que, realitzats des de la modèstia a que ens obliga la situació actual, tractaran de suplir eixa presentació física i explicaran tant els continguts de la revista com alguns dels seus principals articles”.
Estos vídeos de presentació estaran disponibles en les xarxes socials de l’Associació d’Estudis Fallers a partir del dimarts 16 de març, així com la pròpia revista, que es podrà adquirir en les principals llibreries de la ciutat de València.