Presentació número 21 “Revista d’Estudis Fallers”

https://lh3.googleusercontent.com/-1zVSL9sbUr0/VtS4ufhtDhI/AAAAAAAG9xc/69chaemYD8Q/s640-Ic42/image002.jpg

La utilització del màrqueting com un element més dins de la dinàmica de les comissions per a difondre la seua activitat i obtindre un producte diferenciat, i el patrimoni que ha anat generant el taller de l’artista faller al llarg de les últimes dècades i que pot estar en perill de desaparéixer amb la introducció de les noves tecnologies, són els principals continguts del número de la Revista d’Estudis Fallers (REF) corresponent a l’any 2016.

La presentació de la revista es farà el pròxim 1 de març a les 19.30 hores al casal de la Falla Na Jordana.

Fidel a la seua línia editorial de difondre treballs de recerca i materials que faciliten l’estudi de la cultura popular en general i de les falles en particular, la REF de 2016, que aplega al número 21, inclou dos treballs d’investigació i recerca, quatre monografies amb materials d’estudi diversos, un article de reflexió sobre el projecte europeu del Carnval i una dotzena de ressenyes sobre llibres i llibrets publicats al llarg de l’últim any sobre festes i Falles.

Un dels treballs del capítol dedicat als estudis és “El màrqueting al servici dels Falles”. En este article, la investigadora Iris Ruiz Feo planteja un nou estudi sobre la utilització de les modernes tècniques de màrqueting per a destacar no solament la imatge de les comissions, sinó per a posar en valor moltes de les seues activitats. La investigació realitzada inclou des del monument faller i l’organització de la comissió fins a la influència de les Falles en el desenvolupament de la marca València.

En el treball titulat “El Taller de falles: un contenidor cultural”, Ivan Esbrí, historiador i membre de l’ADEF, sosté que les naus on treballen els artistes són un dels baluards del patrimoni cultural de la festa, perquè són l’espai de creació de l’engranatge clau de la festa (la falla) i on es genera un ric llegat documental i tècnic (des d’esbossos fins a ferramentes, passant per tècniques i coneixements de tot tipus), que cal protegir perquè no desaparega.

Dins del capítol de “Materials d’Estudi”, Antoni Colomina, especialista en conservació del patrimoni, planteja el problema de la restauració dels ninots indultats a partir de la intervenció realitzada en la col·lecció del Museu del Gremi de l’Artista Faller. El treball constata una certa conscienciació institucional per estes actuacions després de dècades d’ostracisme.

El periodista Antoni Josep Cano Sempere ens fa partícips d’una interessant troballa: el llibret de la falla de la plaça d’Alfafar de 1936, l’únic testimoni escrit d’una època (1920-1936) d’eclosió fallera en esta població de l’Horta Sud, que no va tindre continuïtat fins als anys setanta.

En “La imatge pública de les falles”, el també periodista Quique Collado ens explica qui són els actores principals que intervenen en este procés, definix els mecanismes que el modelen i ens mostra l’evolució negativa que han tingut les falles en les últimes dècades. Per la seua part, Joan Lluís Llop Bayo ens presenta uns apunts biogràfics de Francesc de Paula Llop Lluch, un valencià inconformista entregat a les causes relacionades amb la festa i la cultura popular.

Finalment, Vicente Guerola Blay, Mónica Espí Pastor i Ignasi Gironés Sarrió ens parlen del projecte CARNVAL, patrocinat per la Unió Europea, pel qual s’intenta establir vincles entre les diferents manifestacions festives de caràcter satíric i carnavalesc repartides pels diferents països europeus.

En este mateix acte, l’Associació d’Estudis Fallers donarà a conéixer els autors que han sigut finalistes de la dotzena edició del Premi Soler i Godes al millor article publicat en un llibret de falla de la comarca de l’Horta. El nom del guanyador es farà públic en la festa de les Lletres Falleres, una volta passades les Falle

Autor entrada: hablemosdefallas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *