Les falles de Dénia celebrem la declaració de la UNESCO

Aquest mes de novembre, les Falles de Dénia celebrem el 4°aniversari de la Declaració de les Falles Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Festa que transforma cada mes de març la ciutat de Dénia en un escenari d’art, llum, soroll, flors, indumentària tradicional i crítica festiva amb els tradicionals ‘ninots’.

És cert que tots tenim ganes de poder celebrar actes fallers, de fet, volíem celebrar un acte tradicional a porta tancada.

Un acte on el públic era formatper Junta Local Fallera, Falleres Majors de Dénia i corts d’honor, presidents i presidentes de les falles, on rebrien un merescut homenatge i més veient que ja s’estan celebrant noces, batejos i comunions, complint amb les mesures de seguretat.

A priori, el col·lectiu faller sí que es pot controlar, però el públic que volteja aquells actesésmolt difícil de controlar, en especial quan esva a realitzaruna cridà, unamascletada, l’ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats, etc.

Malgrat que nosecelebren com fins al moment coneixíem, demanem l’ajuda de les autoritats locals i els cossos i forces de seguretat de l’Estat per tal de controlar els aforaments en allò quepuguemdur a terme.

La nova normalitat inclou a les falles, cridem-les Falles 2.0, i amb això experimentarem unes falles diferents però no menys divertidesque altres anys, respectant en tot moment la situació pandèmica. Però els qui han de donar exemple… no són les falles.

Les fallesporten 8 mesosabsolutament parades: ja han donat exemple del que és parar completament lasevaactivitat.

Estan simplementcercant un moment per a ressorgir, a poc a poc, i amb responsabilitat.És important no deixar morir la cultura i donar-li suport.

Sense captipusd’ambigüitat: poesia, teatre, música, cinema, fotografia, gastronomia… tot.

Però almenys, podrem també defensar que nodesapareguinni els costums, ni les tradicions, ni la festa.

Perquè un poble és més ric com més rica és lasevacultura. També la «cultura popular».

També els negocis que depenen d’ella.Des de Junta Local Fallera Dénia apel·lem alatranquil·litat, la nostra ideaéscelebrar les Falles de 2021 adaptant-les a les limitacions queestableixinles autoritats sanitàries davant la pandèmia de la Covid-19.

Treballarem amb diferents alternatives, plantejarem diverses opcions de programa, amb l’objectiu de poder donar per finalitzades unes Falles 2020, i donar pas a unes noves Falles 2021.

 

Autor entrada: hablemosdefallas