El dimecres 26 d’octubre es presenta el llibre Focs de falla. Articles per al combat festiu,

 

Portada_Focs_de_falla_Copiar

Focs de falla. Articles per al combat festiu és una invitació a la reflexió sobre la festa de les Falles i les transformacions socials, econòmiques i polítiques de la festa experimentades en els últims anys. Fugint dels tòpics, el llibre repassa també aspectes com ara la pèrdua de la sàtira, el paper de la dona, la innovació artística o el valor patrimonial de la festa.

El llibre, publicat per l’editorial Obrapropia, es distribuïx a través de la pàgina web <http://www.obrapropia.com>.

 

El dimecres 26 d’octubre es presentarà el llibre Focs de falla. Articles per al combat festiu, de Gil-Manuel-Hernàndez i Martí, publicat per l’editorial valenciana Obrapropia. La presentació tindrà lloc a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset, a la plaça del Forn de Sant Nicolau. En l’acte intervindran Vicente Vercher, director de l’editorial Obrapropia; Vicent Flor (professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València) i Jesús Peris (professor del Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València). Moderarà l’acte Ferran Garcia (periodista i membre de l’Associació d’Estudis Fallers).

Focs de falla. Articles per al combat festiu és un llibre escrit des de la tradició assagística valenciana, pensat como una revisió crítica de la festa fallera de dins. Els textos arreplegats en este volum busquen la provocació en el millor sentit de la paraula, per incitar el lector a fer-se preguntes sobre l’estat de la festa i les seues possibles orientacions de futur. Al mateix temps, a través de l’anàlisi de les Falles, es pretén fer llum sobre la pròpia societat valenciana, de la qual la festa fallera és inseparable. Es tracta, al capdavall, d’un llibre probablement incòmode, que pretén no deixar ningú indiferent.

Focs de falla. Articles per al combat festiu és un conjunt de textos, amb vocació d’incitar la polèmica i el debat, que tracten la festa fallera des d’una perspectiva crítica i desimbolta, analitzant-ne els trets fonamentals i l’evolució en les darreres dècades. El llibre apareix articulat en sis capítols més una introducció i una conclusió. El primer capítol aborda les grans transformacions socials, econòmiques i polítiques de la festa en els últims anys. El segon s’acosta a la vessant de la sàtira fallera, denunciant-ne l’“evaporació” a favor d’uns cadafals políticament correctes. El tercer capítol parla del tema de la dona en les Falles, tractant críticament la seua instrumentalització al servici de la visió patriarcal i masculina de la festa. En capítol quart repassa la vessant estètica de la festa, reflexionant sobre qüestions com ara la innovació artística i l’immobilisme dels jurats. Tot seguit, el capítol cinc planteja la pregunta de quina és exactament la complexitat cultural de la festa, entesa com un patrimoni excepcional que no sempre és ben valorat pel conjunt de la ciutadania. Per últim, el sisé capítol repassa algunes vivències de l’autor dins la festa, amb un to més nostàlgic i sentimental. En suma, el llibre es planteja com un exercici orientat a sacsar consciències i remoure clixés dins el món faller, des d’una posició que combina alhora la passió per les Falles i la necessitat de pensar-les des de la crítica i l’aposta per la transformació de la festa en un sentit progressista.

El llibre, publicat per l’editorial Obrapropia, es distribuïx a través de la pàgina web <http://www.obrapropia.com>.

Gil-Manuel Hernàndez i Martí (València, 1963) és doctor en geografia i història, professor de la Universitat de València, president de l’Associació d’Estudis Fallers i faller. Ha publicat diversos llibres sobre la festa, com ara Falles i franquisme a València (1996), La Feria de Julio de Valencia (1998), La festa reinventada. Calendari, política i ideologia a la València franquista (2002) o Arrancapins, un segle de falles (1908-2008) (2007). És codirector de la Revista d’Estudis Fallers i ha col·laborat en diversos treballs publicats per l’Associació d’Estudis Fallers. Actualment treballa en temes com ara el patrimoni cultural, les polítiques culturals, la qüestió religiosa o els processos de globalització.

Per a contactar amb l’autor: 649 62 89 04.

Autor entrada: hablemosdefallas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *