Número 23 de la ‘Revista d’Estudis Fallers

El número 23 de la ‘Revista d’Estudis Fallers’ oferix nous estudis i reflexions per a un millor coneixement de la festa

L’empremta digital de les Falles, el centenari de l’artista Salvador Debón, l’impacte de la festa en la qualitat ambiental, la difusió del valencià en els llibrets en la dècada dels trenta o les propostes de museïtzació de les Falles són alguns dels temes del número d’enguany

En la presentació també es faran públiques les nominacions

al Premi Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla

El pròxim dimarts 7 de març,a les 18.45 hores, es presentarà el número 23 de la Revista d’Estudis Fallers a la Sala Secà i Muntanya de L’Etno (c/ Corona, 36). Amb esta publicació, l’Associació d’Estudis Fallers fa la seua aportació anual a la festa fallera amb la intenció d’oferir un conjunt de treballs de reflexió i investigació al voltant de les Falles que ens ajuden a la reflexió coŀlectiva sobre els reptes que afronta la festa en el seu dia a dia.

La secció de «Reflexions» acull algunes de les reflexions exposades en una nova edició de les converses Les Falles, al Peset, centrades enguany en l’ús que la festa fa de les xarxes socials i en el paper que estes ocupen en la seua gestió actual.

Al seu torn, la secció «Materials d’Estudi» oferix articles de tres membres de l’Assocoació d’Estudis Fallers. El cap de la Unitat de Disseny Expositiu de L’ETNO, Tono Herrero, s’acosta al repte de museïtzar els diferents aspectes de la festa, oferint un treball des de la seua vessant teòrica, però —i sobretot— també des de la pràctica a través de l’experiència expositiva de la mateixa ADEF. L’historiador Iván Esbrí recorda la figura de l’artista Salvador Debón en l’any del centenari del seu naixement, amb una aproximació a la seua vida, però també a la seua trajectòria professional. Tanca la secció un text de Gil Manuel Hernández que relata la relació que les Falles han tingut amb la ciutat de Madrid al llarg de la història.

L’investigador Òscar Pérez presenta en la secció «Estudis» un treball sobre les Falles i les Normes del 32, fent una aproximació històrica a l’ús i difusió del valencià en els llibrets de falla entre els anys 1933 i 1938. Per últim, un article de les sociòlogues i expertes en canvi climàtic Isabel Royo i Maria Isolda Perelló aborda l’efecte de la celebració de les Falles en la qualitat ambiental i, a partir de dades i entrevistes, tracta d’analitzar la situació i oferir alternatives de solució.

En el mateix acte, tindrà lloc la lectura de les nominacions al Premi Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla, que forma part dels Premis de les Lletres Falleres. Patrocinat per Esdrás Servicios Gráficos, el Premi Soler i Godes arriba a la denovena edició amb una participació notable: s’hi ha presentat 152 originals de 68 comissions de falla pertanyents a 16 localitats diferents.

Autor entrada: hablemosdefallas