Alzira, Borriana, Dénia, Sagunt, Gandia i Torrent demanen al Govern Valencià que escolte les seues opinions sobre el canvi de festivitat de Sant Josep

 

Durant la reunió cada Junta va poder expressar les seues impressions i, per extensió, les de les seues comissions al respecte. Totes entenien que el canvi de data solament pot suposar un benefici econòmic per a l’hostaleria, però també saben que aquest benefici no repercuteix de cap manera en les comissions, ja que aquesta injecció econòmica no beneficia els fallers que són els qui treballen durament al llarg de l’any per traure endavant aquesta festa.

 

D’una banda les localitats interiors afegien que el turisme no és un factor que influïsca en les seues festes. D’altra, les localitats costaneres com ara Dénia i Gandia que sí reben turistes, tanmateix pensen que aquest turisme no vindria si sols fóra festa el 18 a la Comunitat Valenciana i a la resta de comunitats com ara Madrid mantingueren la seua festa el 19. Si aquest model es repetira al llarg dels anys seria incongruent perquè cada vegada la festivitat del dia 19 que en principi mantindrien altres comunitats i la nostra estarien llunyanes. A més, tots van manifestar el poc ajut que reben les comissions dels hostalers de les seues ciutats.

 

També saben que els fallers són un important col·lectiu que dóna feina a molts treballadors, artistes fallers, pirotècnies, indumentaristes, etc. i que, per tant, haurien de ser rebuts pel Govern abans de prendre una decisió.

Pel contrari, si es realitzara el canvi de data, són conscients que haurien de trastocar tots els seus calendaris -ja aprovats per les assemblees- i sobretot hauran d’encetar un procés per modificar els seus estatuts i reglaments on diu clarament que les falles són en honor a Sant Josep i es cremaran el dia 19 de març.

 

A més a més, el parer de totes elles és no voler el canvi de data. Sagunt i Gandia ho van manifestar lliurement perquè són les úniques juntes que ja havien consultat les seues comissions. La resta de Juntes ha de reunir encara les seues assemblees per conéixer les seues opinions. La intenció és consultar cadascun dels fallers de les seues ciutats, adoptar una posició i manifestar-la a València. Per aquest motiu totes coincideixen en la necessitat de diàleg.

 

Pel que fa a l’augment de l’IVA que afecta els monuments, totes les Juntes Locals van estar d’acord en redactar una carta que demanaria al Ministeri d’Hisenda tindre en compte que aquests monuments són obres d’art efímers, entenent que no tenen un ús a llarg termini. En aquesta carta demanen que es mantinga l’IVA reduït, en aquest cas, de manera excepcional. 

 

* Federació de Falles de Gandia.

Autor entrada: hablemosdefallas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *